Douane-informatie om pakjes te ontvangen

Koop je wel eens producten in landen buiten de EU en laat je ze in België leveren? Dan zullen er vaak bijkomende kosten aangerekend worden. Ontdek hier de belangrijkste regels en de situaties.

Douane-informatie om pakjes te ontvangen

Hoe verloopt het invoerproces?

Als er een pakje in België aankomt dat vanuit een land buiten de Europese Unie verstuurd werd, is het de taak van bpost om de zending bij de Douane aan te geven. Het proces verloopt als volgt :

 1. Veiligheidscontrole

  De Douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die bpost in de Europese Unie binnenbrengt. Ze controleert of de invoer van de goederen toegelaten is (wapens, namaak, voeding, geneesmiddelen enz.)

 2. Inklaring van het pakje

  Bij de inklaring berekent bpost de invoerrechten, de btw en de eventuele andere kosten (milieubijdrage, anti-dumpingrechten enz.)

 3. Levering van het pakje

  De Douane geeft de goederen vrij voor distributie en bpost bezorgt het pakje aan de bestemmeling. De bestemmeling moet het verschuldigde bedrag contant betalen:

  • Invoerrechten en btw
  • Eventuele andere kosten
  • Kosten van de douaneformaliteiten (€ 24 of € 32)
 4. Betaling aan de overheid

  bpost stort het geïnde bedrag door aan de overheid, met uitzondering van de kosten van de douaneformaliteiten.

Deze stappen kunnen enige tijd in beslag nemen. Je controleert best regelmatig de status van je zending op onze trackingstool. Daar zie je of er mogelijk nog formaliteiten moeten vervuld worden en/of je kosten hebt bij de levering.