Postzegels en Filatelie

Postzegels en Filatelie

De gevolgen van het COVID-19-virus voor de filatelie

De Filaboetiek te Brussel is vanaf juni weer geopend.
Voor al onze postzegeluitgiften en andere producten kunt u ten allen tijde terecht op onze webshop: bpost.be/eshop

Betreffende de aangekondigde voorverkopen, filatelistische events verwijzen wij voor de meest actuele informatie naar www.bephila.be.

Tabs

Intro

Verzamel postzegels en ontdek de wereld

Welkom in de wereld van de filatelie

Filatelie is veel meer dan een simpel tijdverdrijf. Het is een passionele hobby voor nieuwsgierige geesten die hun algemene kennis willen uitbreiden en daar nog eens plezier aan willen beleven ook. Naast de specifieke interesse in een onderwerp, opent het verzamelen van postzegels een origineel venster op de wereld. Het is ook een leuke oefening in geduld, orde en organisatie. Filatelie biedt een heleboel voordelen op het vlak van:

Een postzegel is de ambassadeur van een land, een evenement, een tijdperk... Verzamelaars dompelen zich helemaal onder in hun onderwerp. Ze verkennen de vele facetten van mens en maatschappij. Zo stellen ze geïllustreerde pagina's samen, met de postzegel als middelpunt - België in de ruimte (Collectie 2019).

Er staat geen leeftijd op de kunst van het verzamelen.
U kan deze leerrijke hobby het hele jaar door beoefenen, met heel weinig materiaal. Een afgerond pincet, een vergrootglas en u bent er klaar voor! The Anatomy of a Millennial (Collectie 2019).

Postzegels verzamelen een eenzame hobby? Helemaal niet!
Via honderden clubs, verenigingen en gespecialiseerde websites ontmoet u miljoenen andere filatelisten, overal ter wereld. 24 uur van Le Mans (Collectie 2019).

De postzegels hebben niet alleen een verzamelwaarde, maar ook een frankeerwaarde. Hier vindt u meer informatie over hoe uw brief te frankeren.

Ik begin te verzamelen

COLLECTOR’S CARD

Luxueus, gelimiteerde oplage van 700 ex per kaart en genummerd.
Nu kopen / meer info

MAAK MEE DE POSTZEGELCOLLECTIE VAN 2022!

Verjaardagen, herdenkingen, evenementen, historische of culturele gebeurtenissen ? Stuur uw voorstellen voor de thema's van 2022 voor 31 oktober 2020 naar bpost - Philately & Stamps Printing, Uitgiften, Egide Walschaertsstraat 1b, 2800 Mechelen, of via e-mail naar peter.defre@bpost.be. Wie weet pronkt uw idee binnenkort op een postzegel!

"Een postzegel voert u naar overal. Doorheen tijd en ruimte. Hij opent deuren, laat u mensen, plaatsen en evenementen ontdekken. Het is een fascinerende, kleurrijke, slimme, regionale en universele wereld". Jean-Michel Billioud - Le monde des timbres pour les philatélistes en herbe.

Details

De nieuwe "Jaarlijkse Collectie" 2020.

Ontdek elk jaar nieuwe thema's, vormen, technieken en kleuren voor uw verzameling.
Voor een snelle blik op de postzegeluitgiften Collectie van 2020, klik op de afbeelding hieronder.

Deze postzegeluitgiften staan ook in ons Collectieboekje 2020.

KLEURRIJK  BELGIË

Wat geeft ons land haar unieke kleur? Dat willen we achterhalen met deze postzegelcollectie. Elk land heeft immers typische facetten en deze vormen samen de blauwdruk van een samenleving.

Kleur vinden we in alle betekenissen terug binnen de kunstwereld. In 2020 krijgt het grote publiek voor het eerst de oorspronkelijke kleuren van het Lam Gods te zien. Na 400 jaar onderging het meesterwerk van de hand van Jan van Eyck een grondige restauratie, die in 2012 begon. In onze collectie willen we steeds de verscheidenheid in de Belgische kunst illustreren. Ook de hedendaagse kunst krijgt daarom zijn postzegel met een sculptuur van Berlinde De Bruyckere waarin haar handelsmerk centraal staat: het deken. De ‘negende kunst’ vieren we met 75 jaar Suske en Wiske. Heel wat generaties groeiden dan ook op met hun bonte, fantasierijke verhalen.

Sport hoort bij het dagelijks leven, en zit sterk verweven in het Belgische DNA. 2020 wordt een spannend sportjaar. Een heel diverse verzameling Europese steden ontvangt dit jaar het Europees kampioenschap voetbal. De Belgische driekleur, die een glansrol krijgt in deze uitgifte, brengt alle supporters samen. Daarnaast trekken we naar Japan, waar het Belgisch Olympisch team hopelijk het lijstje met Belgische Olympische medailles zal aandikken. Wat dichter bij huis hebben we oog voor de geschiedenis van de duivensport en verkennen hier de veelzijdigheid van een lange traditie.

De natuur draagt een rijke schoonheid van variatie in zich. Elk jaar willen we dan ook deze gelaagdheid tonen. Zo belichten we enkele bijzondere paddenstoelen, die zowel verrassen met de vorm als met hun kleurtinten. Tegenover deze kleine natuurpracht staan de ‘Big Five van Europa’. Deze bedreigde dieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn te bewonderen in het natuurpark van de Grotten van Han, dat z’n vijftigste verjaardag viert in 2020. Voor het derde jaar op rij gaan we op zoek naar fascinerende geometrische patronen in de natuur en staan we stil bij de vijfhoek.

De ‘Omgekeerde Dendermonde’ blijft legendarisch. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van deze bijzondere postzegel gingen we op zoek naar de meest iconische postzegels uit de Belgische geschiedenis. We legden ons oor te luister bij de filatelistische clubs, en zo kwam een uitgifte tot stand die vele verzamelingen zal kleuren. We duiken daarnaast nog verder de postale geschiedenis in. In de Europa-uitgifte volgen we het spoor van de oude postroutes, en leggen we de focus op de fraaie kledij van de toenmalige postmannen. Verder zetten we onze reeks rond de Pleinen van België verder, en zetten we Luik in de kijker.

Het wordt een uitgifte waarin we traditie laten aansluiten bij moderniteit. Zoals elk jaar hebben we ook oog voor de sociale uitdagingen in onze samenleving. In een sobere uitgifte schenken we aandacht aan de ziekte van Alzheimer. Wist u trouwens dat België koploper is op vlak van onderzoek in dit domein? Honderd jaar terug begonnen ‘The roaring twenties’, een tijdperk met heel wat sociale veranderingen en technologische vooruitgang. Deze uitgelaten speelsheid zit vervat in een uitgifte waar de kleur van af spat. België wordt internationaal erkend voor haar diplomatieke expertise. Zo zetelt ons land twee jaar in de VN Veiligheidsraad, net wanneer de VN 75ste verjaardag viert. Een reden te meer om deze aanwezigheid in de verf te zetten. Ook het Belgische koningshuis krijgt onze aandacht, Koning Filip viert in 2020 zijn 60ste verjaardag. We wensen hem alvast nog veel mooie jaren.

België heeft een heel rijk historisch patrimonium. Al heel wat abdijen en kloosters sierden onze postzegels. Wij gingen op zoek naar enkele bekende en minder bekende pareltjes. Een veelzijdigheid van erfgoed vinden we ook op plaatsen waar we het niet meteen zouden verwachten. Van vijf markante begraafplaatsen tonen we telkens een bijzonder monument.

We genieten allemaal wel van de gezellige warmte van een kop koffie met een heerlijk speculaasje erbij. Dit hartverwarmende gebakje krijgt in 2020 een postzegel. Het eindejaar baadt in een bonte vrolijkheid, waarbij het hert staat te trappelen om uw

eindejaarswensen te vergezellen. En zo hebben we zicht op 2021, waar vast en zeker opnieuw een boeiende postzegelcollectie op u zal wachten!

Welke filatelistische producten worden gelanceerd in 2020?

Deze genummerde kaart wordt bij elke gelimiteerde uitgifte van de Jaarlijkse collectie gedrukt op een beperkte oplage van +/- 3.000 exemplaren. Op de voorzijde: de postzegels opgekleefd en afgestempeld met de stempel van de eerste dag van uitgifte. Op de achterzijde: de technische gegevens en gedetailleerde informatie over het thema van de zegel.

Het Collectieboekje geeft u een overzicht van alle gelimiteerde en alle nieuwe, permanente uitgiftes. Ideaal voor een perfect overzicht van het volledige postzegeljaar.

De Jaarmap bevat de volledige collectie van het postzegeljaar.


U kunt al deze filatelistische producten bestellen in onze webshop.
Op de website van bephila kunt u de filatelistische producten van voorgaande jaren bekijken

Dit zijn de uitgiftedata (PDF) die absoluut op uw kalender moeten staan om niets te missen van de vele versies van deze filatelistische caleidoscoop!

Alle stempels vindt u op de site van bephila > Galerij
https://www.bephila.be/

Een van de designers van het programma in de kijker...

Marijke MEERSMAN toont in dit filmpje hoe ze het blaadje 'Plant of dier' maakte.

MAAK MEE DE POSTZEGELCOLLECTIE VAN 2022!
 
Verjaardagen, herdenkingen, evenementen, historische of culturele gebeurtenissen ? Stuur uw voorstellen voor de thema's van 2022 voor 31 oktober 2020 naar bpost - Philately & Stamps Printing, Uitgiften, Egide Walschaertsstraat 1b, 2800 Mechelen, of via e-mail naar peter.defre@bpost.be. Wie weet pronkt uw idee binnenkort op een postzegel!

Opties

Philanews

Philanews is het magazine voor iedereen met een passie voor postzegels. Het bevat informatie over onze jaarlijkse collectie en filatelistische producten, en reportages over onze activiteiten en verzamelaars. De gedrukte versie wordt 4 keer per jaar naar onze klanten verstuurd. U kunt Philanews ook online ontdekken en doorbladeren.

Hier vindt u de laatste nummers. U vindt hier alle Philanews magazines vanaf 2010.

Op de site van bephila.be kunt u ook elke Philanews vinden.

Lees de laatste Philanews-nummers:

2020


PN2020-3

PN2020-2

PN2020-1

2019


PN2019-4

PN2019-3

PN2019-2

PN2019-1

2018


PN2018-4

PN2018-3

PN2018-2

PN2018-1

2017


PN2017-4

PN2017-3

PN2017-2

PN2017-1

2016


PN2016-4

PN2016-3

PN2016-2

PN2016-1

2015


PN2015-4

PN2015-3
Tarieven

Abonneer u en mis geen enkele uitgifte!

Geniet van thema's als geschiedenis, kunst, cultuur, sport, natuur, evenementen in België en het koningshuis.

U hebt de keuze uit verschillende abonnementsformules voor niet-afgestempelde postzegels of zegels met een voorverkoopstempel:

Abo Thematische Postzegels

Alle sets van 10 postzegels die tijdens het jaar uitkomen, heel leuke populaire thema's. Betaling per uitgifte. GRATIS thuis geleverd. Extra : geschenkje wordt u toegestuurd in de loop van het jaar. Schrijf nu in met de downloadbare bestelbon onderaan de pagina!

Collectie

1 exemplaar van elke zegel van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).

Onvoorziene 1 exemplaar van elke onvoorziene uitgifte tijdens het jaar, per verkoopseenheid.Voordelen: u krijgt deze zegels zonder ze apart te moeten bestellen. Zo blijft uw collectie volledig. U krijgt een aparte factuur per uitgifte.
Collectie gegomd 1 exemplaar van elk volledig vel van gegomde zegels (inclusief de vellen met dezelfde afbeeldingen) van alle gelimiteerde uitgiftes. Deze formule omvat niet de permanente series (postzegels voor dagelijks gebruik)
Collectie gegomd light 1 exemplaar van elk volledig vel van gegomde postzegels met verschillende afbeeldingen van alle gelimiteerde uitgiftes. Deze formule omvat niet de permanente series (postzegels voor dagelijks gebruik) noch vellen met dezelfde afbeeldingen.
Collectie zelfklevend 1 exemplaar van elk volledig vel van zelfklevende zegels van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).
Collectie FDS 1 exemplaar van elke FDS van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).
U betaalt 3% minder dan wanneer u ze apart aankoopt.
Collectie Onvoorziene FDS 1 exemplaar van elke onvoorziene FDS tijdens het jaar, per verkoopseenheid.Voordelen: u krijgt deze FDS zonder ze apart te moeten bestellen. Zo blijft uw collectie volledig. U krijgt een aparte factuur per uitgifte.
Collectie Jaarmap Alle gelimiteerde en permanente postzegeluitgiften

Uw voordelen als abonnee?

  • In januari krijgt u het nieuwe Postzegelcollectieboekje voor het hele jaar. Daarin ontdekt u de thema's en uitgiftedata.
  • 4 nummers van de Philanews, zodat u als eerste op de hoogte bent van alle informatie over de thema's en de technische details van elke zegel.
  • Een prachtig ongetand blaadje en een zwart-witblaadje, naargelang uw abonnementsformule. Met een potentiële waarde op de filateliemarkt.
  • En niet te vergeten, onze wenskaart met eindejaarszegel en prachtige afstempeling!
  • Als u kiest voor een jaarlijkse betaling (uitgezonderd onvoorziene uitgiftes), dan geniet u bovendien van 2% extra korting, ongeacht uw betaalwijze (domiciliëring, kredietkaart of overschrijving).
Bestellen

Een abonnement nemen

Contacteer ons :
philately@bpost.be

bpost - Philately & Stamps Printing

Egide Walschaertsstraat 1b

2800 Mechelen

Koop uw postzegels en andere filatelistische producten online of ga naar
Filaboetiek Brussel,
Anspachlaan 1,
1000 Brussel
.
Open op maandag, dinsdag en vrijdag.
Openingsuren vindt u op pagina 2 in Philanews.

U kan in één keer of gespreid betalen (voor elke zending, dus 4 keer per jaar), ongeacht uw betaalwijze (overschrijving, domiciliëring of kredietkaart).

Vergeet niet dat u met een jaarlijkse betaling geniet van 2% korting!

Bekijk de korte, didactische video die op eenvoudige wijze wegwijs maakt hoe u on line via e-shop kunt bestellen