Marketing en sustainability met elkaar verzoenen? We leggen u uit hoe u op zo’n duurzaam mogelijke manier een Direct Mail kunt uitsturen.
We hebben het al gezien: duurzaamheid hoog in het vaandel dragen is een absolute must voor de reputatie van een bedrijf. Maar hoe kunt u uw consumenten ervan overtuigen dat het menens is voor u? Door ook in uw marketing en communicatie groener te zijn, bijvoorbeeld.
Maar maakt u met In-Home Advertising wel een groene keuze? Absoluut! Volg even de levenscyclus van uw Direct Mail (Paper Mail) of folder. Van bij het begin (de productie van het papier) tot de bezorging door een postbode op een elektrische fiets. En zelfs daarna, want zodra uw papieren communicatie bij iwklant ligt, wordt ze bewaard, gelezen en herlezen. Hop, we zijn weg!
Kleine impact? Da’s de bedoeling
Laten we eerst even een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen: voor de productie van papier wordt niet noodzakelijk een bos gekapt. Papier wordt gemaakt uit houtresten, het afval van de houtverwerkende industrie. Wanneer een papieren mailing of folder z’n werk heeft gedaan, belandt hij in de papierbak. 90% van het papier en karton wordt gerecycleerd* en als grondstof voor nieuw papier gebruikt. En opnieuw, en opnieuw, tot 6 keer toe.**
Toch hebben vezels geen oneindig leven. Geregeld worden nieuwe houtresten toegevoegd aan de pulp. Kies je voor papier met het FSC-label, dan kan u op uw beide oren slapen: de verse vezels komen uit bossen die duurzaam worden beheerd. Zo wordt er niet meer hout gebruikt dan er kan bij groeien, en wordt er gericht gekapt zodat andere bomen meer ruimte krijgen. Over bossen gesproken, wist u dat de bosoppervlakte in België de laatste 130 jaar met 25% is gestegen?**
* Bron: Statbel, het Belgische statistiekbureau, 2018
** Bron: Papier et Environnement, Paper Chain Forum, 2004 Le Papier et l’Environnement, CEPI, 2005 European Pulp and Paper Industry, CEPI, 2003
Uw groene checklist
1. Kies papier met FSC- of PEFC-label
Zo weet u zeker dat de vezels in het papier afkomstig zijn van bossen die op een duurzame manier worden beheerd. Hoe klein de benodigde hoeveelheid papier ook is, dit is de eenvoudigste manier om uw steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Nog argumenten nodig? FSC- of PEFC-gecertificeerd papier heeft papiertechnisch dezelfde eigenschappen, ziet er desgewenst stralend wit uit en is niet of nauwelijks duurder.
2. Ga voor een lager grammage
Bekijk of u uwDirect Mail (Paper Mail) of folder niet op lichter papier kan drukken. Wanneer u het gramgewicht enkele procenten verlaagt, spaart u al heel wat kilo’s papier uit. CEPI, Confederation of European Paper Industries, berekende dat wanneer u kopieert op papier van 75 g in plaats van 80 g, u 1,5 op 20 palletten papier bespaart*. Toch graag papier dat stevig in de hand ligt? Ga voor papier met een laag grammage maar kies de opgedikte versie. Die kreeg lucht tussen de vezels gepompt waardoor het papier stevig aanvoelt, maar weinig weegt.
3. Blijf in België
We zijn in België gezegend met geweldige drukkers die kwalitatief werk afleveren. Vond u in het buitenland een drukker die iets goedkoper werkt? Blijf het totale kostenplaatje voor ogen houden en breng ook de kosten voor extra transport en bij horende milieubelasting in rekening.
4. Pols naar het milieubeleid van uw drukker
Zowat elke Belgische drukker levert vandaag inspanningen om milieubewust te werken: van het sorteren van de plastic en nylon strips die het papier bij elkaar houden tot zonnepanelen op het dak om de CO2-uitstoot te neutraliseren. Vraag naar het groene beleid van uw drukker. Op die manier maakt u duidelijk dat u ecologie belangrijk vindt, wint het thema aan belang en blijft de drukker milieuvriendelijke keuzes maken.
5. Communiceer over uw groene keuzes
Kiest u bewust voor FSC-papier? Een biologisch afbreekbare wikkel? Een drukkerij die ecologisch werkt? Vermeld het op uw Direct Mail (Paper Mail) of folder. Steeds meer consumenten weten die keuze voor duurzaamheid naar waarde te schatten en tonen dat met hun aankoop.
*Bron: Papier et Environnement, Paper Chain Forum, 2004 Le Papier et l’Environnement, CEPI, 2005 European Pulp and Paper Industry, CEPI, 2003
Met de elektrische fiets aan huis bezorgd!
Wist je dat bpost het grootste elektrische voertuigenpark van België heeft? uw post en pakjes worden aan huis bezorgd met 2.652 elektrische fietsen, 324 elektrische driewielers en tegen 2022 ook 600 elektrische bestelwagens. “Ook op andere vlakken wil bpost een groene voortrekkersrol spelen,” vertelt François Dorrekens, Head group corporate citizenship bpost. “Sinds 2007 verminderden we de CO2-uitstoot met maar liefst 40%. Daar zitten de 33.000 m2 zonnepanelen op onze sorteercentra ongetwijfeld voor iets tussen.