Activatiecampagnes met dubbele (respons)cijfers: hoe bereikt u dat vandaag met de overdaad aan media en aanbiedingen? We delen graag interessant onderzoek van GfK met u. Hieruit blijkt dat u via In-Home Advertising de aandacht langer kunt vasthouden. Drie sterke cases laten u zien hoe u met In-Home Advertising als Direct Mail en huis-aan-huisreclame klanten en prospecten slim én snel activeert.
GfK-studie komt met verrassende cij fers
Waarom zou u precies In-Home Advertising gebruiken voor uw actiegerichte communicatie? Uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK blijkt dat Direct Mail en huis-aan-huisfolders op twee manieren het verschil maken:
- Het eerste verschil? Meer dan de helft van de onderzochte consumenten zet artikelen op een boodschappenlijstje nadat ze die in een folder of Direct Mail hebben gezien. En 82% gebruikt een kortingsbon die ze daarin aantreffen. In-Home Advertising activeert dus sterk.
- Maar ook het tweede verschil is belangrijk. Meer dan een kwart van de consumenten bezoekt een website na het bekijken van een huis-aan-huisfolder of een Direct Mail. Bovendien vertellen ze spontaan aan anderen over de aanbiedingen die ze via In-Home Advertising hebben ontvangen.
Nog een feit: consumenten nemen er echt de tijd voor: gemiddeld bijna 2 minuten. De reden is duidelijk: ze zoeken inspiratie en voordelen voor hun volgende aankopen. Logisch dus dat in deze tijd van vluchtige media de voorkeur van consumenten uitgaat naar heel gerichte informatie op papier.
Hoe inspireert u prospecten en klanten via Direct Mail?
De Whirlpool-case Eerst delen we cijfers die het belang laten zien van In-Home Advertising als inspiratiebron. Direct Mail en huis-aan-huisreclame zetten volgens Canadees onderzoek 92% van de consumenten die deze media bekijken aan om naar een welbepaalde winkel te gaan. En maar liefst 95% van hen doorbladert elke maand ten minste één huis-aan-huisfolder. Vergeleken met een digitale folder is dat enorm: maar één op de twee bekijkt online de aanbiedingen. Conclusie: In-Home Advertising bepalen dus sterk de aankoop van een product net voor de shoppingtrip. Een merk dat daar goed op inspeelt, is Whirlpool. Via Direct Mail promootte deze witgoedproducent twee cashback-aanbiedingen. In de Direct Mail stond ook een toelichting bij de technologische voordelen. Deze combinatie inspireerde degenen die de Direct Mail hadden gelezen om de winkel of webshop te bezoeken (42%) of om online reviews te bekijken (39%). Nog belangrijker: 27% (!) van hen gaf aan deze cashback te hebben gebruikt, en 18% overwoog het. Een zeer mooi en vooral een zeer direct resultaat van deze Direct Mail én een uitstekend bewijs dat activeren via In-Home Advertising echt oplevert.
Hoe lokt u wél respons uit bij slapende klanten?
De Nationale Loterij-case. Als consumenten uw Direct Mail of huis-aan-huisfolder graag ontvangen, heeft dat een positieve uitstraling op uw merk en het resultaat. Een doelgroep die vaak weegt op de respons, is die van de 'slapende' ofwel niet-actieve klanten. Maar hoe stimuleert u hen om te responderen en om hun interesse te tonen? De Lottery Club deed dat op een creatief leuke manier. Zijn agentschap Wunderman Thompson stuurde een speciale Direct Mail aan mensen die al een tijdje niet actief waren. Er waren twee responsmogelijkheden: ja, stuur me gerust nog voordelen en verrassingen, of: neen, ik heb geen interesse. Deze boodschap stond al op de envelop, wat responderen extra gemakkelijk maakte. Wie 'ja' zei, kreeg als beloning automatisch een verhoogde inzet bij de volgende deelname aan een kansspel. De resultaten? Met een mooie respons van ruim 3% scoorde Lottery Club via deze activerende Direct Mail prima. Zeker voor de 'moeilijke' doelgroep van slapende klanten.
Hoe zet u consumenten aan om een aankoop te doen in een specifieke actieperiode?
De FNAC-case In-Home Advertising is snel inzetbaar. Zo boeken merken opmerkelijke resultaten met een eenvoudige postkaart. Het voordeel: de ontvanger ziet de boodschap meteen. Een tastbaar aanbod is dé stimulans om snel naar de winkel of webshop te gaan. In specifieke actieperiodes (solden, opendeur, speciale actiedagen, ...) zorgt dat voor snelle verkoopresultaten. FNAC nodigde zijn leden uit met een postkaart om tijdens een speciale actieperiode van kortingen en voordelen te profiteren. Interessant in deze case is dat er keuze is voor de consument. 30% korting op een selectie producten, 10% korting op alles en een cadeaukaart als je een bepaald bedrag besteedt. Die cadeaukaart krijg de klant pas als hij de postkaart toont in de winkel. Zo kan FNAC één op één de respons meten. Maar zo krijgt de postkaart ook een remindereffect. Want een postkaart die tot 20 euro waard is, die gooi je niet weg! De resultaten toonden dat Direct Mail voor FNAC bij uitstek een activatiemedium is. Maar liefst 57% van degenen die de postkaart hadden gelezen, zeiden hierdoor bij FNAC te hebben gekocht - of dat op korte termijn te doen. Een bijzonder effect was verder dat mensen massaal aangaven te gaan 'preshoppen' op de website (59%), op zoek naar het juiste aanbod.
Nog meer strategische input om de impact van In-Home Advertising te staven?